woensdag 31 oktober 2007

De échte Caesarsalade



Nodig:

voor 4 personen:

Voor de dressing:
4 eieren
1 teen knoflook
8 ansjovisfilets, liefst in zout
2 el gladde peterselie, fijngesnipperd
4 el geraspte Parmezaan
1 tl Dijonmosterd
2 tl witte-wijnazijn
4 el zonnebloemolie
peper en zout

Voor de salade:
1 Krop Romeinse bindsla, in losse blaadjes
1 ciabatta
2 el olijfolie
Parmezaan geraspt in schilfers
6 sneetjes gerookte bacon
een handvol selderijblaadjes
een handvol peterselieblaadjes
6 ansjovisfilets (of meer, naar smaak), grof gehakt

Zo ga je te werk:

1. Maak eerst de dressing: Kook de eieren precies 3 minuten. Laat ze schrikken onder koud water. Kneus de knoflookteen en wrijf er de binnenkant van een kom mee in. Breek de eieren boven de schaal.

2. Spoel de gezouten ansjovisfilets en dep ze droog. Hak ze grof en doe ze eveneens in de schaal. Doe er de peterselie, geraspte parmezaan, mosterd en witte-wijnazijn bij. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Meng alles met een vork. Voeg er voldoende olie aan toe, ongeveer 4 eetlepels, zodat het een sausachtig mengsel wordt. Laat de dressing een paar minuten rusten, proef en kruid eventueel bij, of voeg er meer azijn aan toe.

3. Verwarm de oven voor op 180°. Snij de korsten van de ciabatta en scheur het brood in brokjes van ongeveer 3 cm. Besprenkel met olijfolie en bak ze 10 tot 12 minuten krokant en goudbruin. Rasp wat Parmezaan over de warme croutons. Rooster of bak intussen ook de sneetjes bacon knapperig en breek ze in stukjes.

4. Spoel en droog de sla. Scheur de bladeren in grote stukken en schik ze in een slakom, samen met peterselie en de selderij. Voeg er croutons en bacon aan toe en verdeel de dressing over de salade. Hussel voorzichtig om. Werk af met ansjovis en parmezaanschilfers


Uit: Libelle Proeven

Geen opmerkingen: